5.11.08

Yes, we can!


Post enviat per Carles Llorens

Ja elegit president, Barack Obama s’ha dirigit als milers de persones que es concentraven al Gran Park de Chicago i, més que un discurs, ha fet una pregària. Els ha recordat que Estats Units d’Amèrica són una única nació i ha repetit “Yes, we can!”. No són blancs, negres, hispans o orientals. Són americans i “Yes, we can!” Els ha parlat de reeditar el somni americà i ha repetit, com en una oració, “Yes, we can!”. Sí, podem! I ha acabat amb el típic: que Déu beneeixi Amèrica!

Durant hores, a tot l’entorn del parc, s’ha vist un esclat de joia popular com mai havíem vist. Com vint, trenta o quaranta celebracions d’una Copa d’Europa del Barça juntes! Els afroamericans estaven emocionats. Ploraven, cridaven, saltaven. També ho feien molts blancs. Enmig de la festa, ha aparegut el senador McCain i, amb la sobrietat i l’elegància que el caracteritzen, amb la categoria del gran polític que és, ha dit que Barack Obama era el seu ex-contrincant, però el seu futur president.

Obama ha guanyat a Ohio, a Florida, a North Carolina, a Pennsylvania, a tots els swing states i ha fet guanyar el Senat als demòcrates. Molts factors han jugat a favor dels demòcrates: Bush, la crisi econòmica, l’elecció de Sara Palin com a candidat republicana a la vicepresidència... La victòria demòcrata és, sobretot, però, el triomf d’un home que ha sabut construir un discurs que reedita el bo i millor d’aquest país abanderat de la llibertat i la democràcia. Seu és el mèrit d’haver aconseguit, en aquests temps de crisi de la política, connectar extraordinàriament amb la gent. Seva és la fita d’haver sabut mobilitzar sectors tradicionalment abstencionistes de l’electorat, com els joves o els afroamericans. Molta gent, aquest dimarts, anava amb l’enganxina “I voted”

L’elecció d’Obama és una fita històrica. El primer negre president dels Estats Units té reptes per davant, però, no menys èpics. Al Saló Oval, a Barack Obama l’espera una crisi que Bush tot just ha pogut tapar per arribar a les eleccions. S’haurà de veure com se’n surt també de les guerres d’Irak i Afganistan. En qualsevol cas, després de Bush, la seva elecció retorna tot el prestigi internacional als Estats Units. Caldrà que ràpidament, però, Obama redefineixi el paper internacional dels país... Yes, he can!

Una gran campanya i quin gran país els Estats Units d’Amèrica!