2.11.08

Seran els joves americans capaços d’incidir el proper 4-N?

Post enviat per Roger Albinyana

De camí a Nova York des d’Estocolm amb en Carles Llorens ens preguntem quin impacte tindran les preferències dels joves americans en les eleccions del proper dimarts. Una recent enquesta de l’agència Gallup situa el vot agregat dels joves d’entre 18 i 29 anys en un 59% de suport a la candidatura del senador Obama mentre que un 38% opta pel senador McCain. Aquestes xifres no són sorprenents si es té en compte el perfil dels candidats però sobretot el tipus de campanya que ambdós han acabat impulsant. La campanya demòcrata ha estat molt innovadora, especialment incisiva a través d’Internet amb la utilització d’instruments potents com ara el Facebook o YouTube, o la projecció d’una imatge juvenil i fresca, de renovació, i fins a cert punt amb la voluntat premeditada de transgressió.

Tanmateix, si bé no ens sorprèn aquesta tendència, sí que encara ens és del tot incert el grau amb què aquest col·lectiu es mobilitzarà el dimarts. En efecte, els Joves del Partit Demòcrata, amb qui la JNC té una relació privilegiada des de fa temps, han basat l’estratègia de campanya en la mobilització de l’electorat jove per sobre de qualsevol altre aspecte com ara l’aportació d’idees en el programa del candidat, o fins i tot, l’intent reeixit de col·locar candidats en llocs clau per a l’elecció del Senat i la Cambra de Representants.

Aquest fet s’explica raonablement si un recorda que en les disputades eleccions del 2004 entre Bush i Kerry únicament el 50% dels electors potencials d’aquesta franja d’edat varen acudir a les urnes en un clima absolutament polaritzat i radicalitzat. Qui no se’n recorda del controvertit efecte que va generar la guerra a l’Iraq o la situació econòmica en aquell moment a tota una nova generació de votants que volien expressar el seu descontentament amb la política del president Bush? Doncs bé, tot i les específiques circumstàncies i el perfeccionament de noves formes d’arribar a aquest segment de la població, el vot jove el 2004 va quedar-se molt per sota del vot d’altres estrats socials, amb la conseqüent pèrdua de vot relatiu que aquest fet li va suposar al candidat demòcrata.

Avui, si Estats com Colorado o Virginia podem veure que ostenten un color blau cel claret, que significa que políticament s’orienten lentament cap al Partit Demòcrata quan tradicionalment havien optat en les presidencials pel Partit Republicà és gràcies en part a aquest grup de joves professionals que se senten més còmodes, potser per la condició generacional, amb Obama que amb McCain.

En qualsevol cas, el pes que acabi tenint el vot jove, si supera el 40% de l’any 2000 o el 49% del 2004, serà molt significatiu per tal d’entendre la importància de les eleccions en un segment social que històricament no ha marcat la diferència en un sentit electoral.

Després del periple pels aeroports i els control de seguretat novaiorquesos d’ahir, avui toca Barack Obama i Bruce Springsteen a la Ohio post-industrial. Sembla que la Palin també corre per aquí avui.

1 comentari:

manel armengol i vicente ha dit...

Enhorabona per l'article Roger! WE SALL OVERCOME AND WE CAN!