5.11.08

Una nit frenètica, però curta


Post enviat per Roger Albinyana

Quan anem coneixent les primeres projeccions de vot en Estats clau que ja han tancat els col·legis electorals a les 19 hores a la costa est, al centre (+1) i al centre oest (+2) del país tot sembla indicar que aquesta gran nit electoral serà molt més curta que les del 2000 i 2004. Estats com Florida, Ohio, Pennsylvania, Virginia, New Mexico o New Hampshire que eren Estats molt disputats semblen donar majories al candidat demòcrata. Sense Florida, Virginia o Ohio McCain mai no podrà disputar-li la majoria preferencial que li donaven a Obama les enquestes aquests darrers dies de campanya. En aquest sentit, cap candidat ha guanyat la presidència sense l’Estat d’Ohio, i en aquest cas, sembla que les projeccions donen una majoria confortable al senador Obama. Els darrers dies de campanya del senador McCain es centraren en Florida, Pennsylvania, Ohio i Virgina, fet que indica que la importància relativa que aquests Estats tenien per a la seva estratègia electoral.

Ens podem basar també en l’energètica i frenètica atmosfera que estem vivint en directe a Grand Park a Chicago i el pessimisme progressiu que envaeix la seu dels republicans que han habilitat a Phoenix (Arizona). Una eixam de gent joves (-30) converteix l'acte a Grant Park en una gran festa juvenil. La política interessa a la gent jove, i com dèiem fa uns dies en un post, és molt possible que la gent jove acabi marcant la diferència electoral.

Avui hem visitat diferents col·legis electorals a Chicago. Amb un sistema de vot electrònic, sembla que el recompte serà ràpid i no haurem d’esperar moltes hores fins a conèixer resultats definitius i que el proper president apareixerà en breu aquí a Grand Park. Amb tot, hem tingut l’oportunitat de conèixer amb més precisió la forma de fer campanya dels diferents candidats en les darreres decisives hores abans del final de la votació. Amb un sistema obert i flexible, sense jornada de reflexió, permet fer campanya fins a l’última hora abans del tancaments dels col·legis electorals, veiem molts seguidors cercant el vot fins a una distància de “100 peus”(desconec la distància en metres) dels col·legis electorals. Seguidors repartint "leaflets" a la cantonada. Per cert, recordo que la JNC feia una proposta semblant en un recent Consell Nacional en la línia de liberalitzar les campanyes electorals. Molt encertat. Les jornades de reflexió i la prohibició d'allargar la campanya fins a l'últim moment són un contrasentit del propi sistema.

És important recordar que en aquesta elecció no només s’elegeix el proper president dels EEUU, sinó també una part important de congressistes, senadors, presidents d’alguns Estats i un nombre importantíssim de càrrecs locals en la instància judicial. La butlleta de vot (el “ballot paper”) té unes mides considerables i apel·la l’electorat a votar un nombre important de càrrecs (una vintena a l’Estat d’Illinois). En els col·legis que hem visitat les meses electorals, formades per militants republicans i demòcrates, se sorprenien de l'alt índex de participació electoral.

Bé, els clàxons comencen a escoltar-se aquí a Grand Park, l’eufòria envaeix els centenars de milers de persones que ens acompanyen. La negritud del públic és sinònim d’un triomf històric: el primer president no blanc dels EEUU.

Nosaltres, la delegació convergent a Chicago, continuem seguint amb atenció aquest fenomen polític irrepetible i històric. Els 270 vots electorals són a prop.