2.11.08

VOTE OR DIE!

Post enviat per Marta Subirà

La delegació santcugatenca hem anat als Estats Units per tal d’establir aliances amb sectors econòmics que puguin promoure riquesa i crear llocs de treball a la nostra ciutat, sobretot a través de la relació amb empreses ja establertes amb les que es puguin crear sinèrgies. Per tant, les eleccions no són la raó per la que estem aquí, tot i que són una benvinguda coincidència.

Ser aquí ens permet comprovar que la campanya americana és com l’amor en aquella cançó que deia “Love is all around”. Efectivament, és a tot arreu. A diferència de les campanyes europees, no la trobes a grans cartelleres o pòsters publicitaris al carrer però sí que és omnipresent a la televisió, als diaris, a les converses de cafè, al carrer, a moltes de les reunions que hem anat mantenint... fins i tots als aparadors de les botigues, sobretot a Nova York, on algunes de les principals marques de roba animen la gent a votar, amb missatges com VOTE OR DIE i similars, sobretot dirigits als votants més joves. Tot i que no sempre s'expliciti obertament, el desig de canvi és manifest i les ganes que George Bush abandoni la Casa Blanca diria que fins i tot hi són entre molts republicans, cansats ja de l’etapa que ara s’acaba i que ha suposat una de les pitjors de la política americana, sobretot en la seva relació amb la resta del món.

Però els demòcrates no les tenen totes. Són, com diuen ells, “moderadament optimistes”.
L’any 2000 van tenir a tocar la presidència, la van perdre per molt poc i han quedat força escarmentats. Estan nerviosos i impacients esperant que arribi dimarts i aquesta campanya inacabable sigui només un record feliç.

Durant la darrera reunió de l'equip de la campanya demòcrata de l'àrea de Nova Anglaterra (que agrupa els estats de Rhode Island, Maine, Vermont, New Hampshire, Maine i Massachusets) més de 100 persones han repassat els diners que han recaptat, els actes que s'han fet i el que els queda per fer, sobretot trucades fins el dia 4. Se'ls veu animats per la feina realitzada, contents de tenir visitants de fora que comparteixen les seves inquietuds i esperançats pel resultat electoral. Per a celebrar-ho, una de les activistes, pastissera, ha fet la seva aportació en forma de pastissos fets per l'ocasió.

Les enquestes donen avantatge a Obama, però no el suficient per a que puguin adormir-se. El resultat pot anar de molt poc, però confien que aquesta vegada, per poc que sigui, la victòria sigui pel candidat demòcrata.