1.11.08

Camí de Chicago, passant per Virginia i Ohio

Post enviat per Carles Llorens

En el vol cap a Nova York, amb en Roger Albinyana, ens preguntem: és possible, a hores d’ara, que aquestes eleccions americanes ens donin una sorpresa? En política no s’ha de donar res per fet. A vegades, la situació més evident es capgira. Així, fa bé Obama de no donar per suposada la seva victòria, com fa bé McCain de no donar-se per vençut. Tots els indicis apunten, però, que no hi haurà sorpreses. Fa uns dies s’especulava en relació al vot ocult racista que podia afavorir a McCain. A aquestes alçades, tot indica que Obama guanya. Ho indiquen les enquestes, però també tots els senyals verbals, no verbals, els senyals personals dels candidats i els dels seus partidaris.

S’especula que el vot racista pot suposar un 5 % de vots. A l’enquesta de Gallup, una de les més fiables, Obama, però, té entre un 8 i un 9 % d’avantatge. Més importants que les enquestes a nivell nacional és, però, que Obama ha anat guanyat els “swing states”. I més enllà de guanyar aquests estats que tradicionalment han ballat entre demòcrates i republicans, Obama està atacant als estats més tradicionalment republicans com Nord Dakota, Georgia i fins a casa de John McCain, Arizona


Obama parla de no refiar-se... McCain diu que “encara” és possible una victòria... Ho diu per convèncer als seus i, potser, fins per poder-se convèncer a si mateix. Al demòcrata se’l veu segur, serè. Ja parla amb un to presidencial. Es dirigeix a tota la nació i fins s’atreveix a especular amb la possibilitat d’incloure personalitats republicanes al seu govern. McCain tan sols parla d’Obama i del perill econòmic que pot suposar... Ni tan sols pot preguntar als ciutadans allò de “Esteu millor o pitjor que fa quatre anys?” que tan bons resultats havia donat a Reagan... McCain sap que la resposta seria negativa. I és que li pesa molt el llast de Bush!

Obama omple grans espais de gent jove entusiasmada. Els de McCain se’ls veu, francament, desanimats. Els locals de campanya d’Obama estan plens de voluntaris fent trucades als electors dels estats dubtosos. Als locals de McCain ja només queden els més fidels. Els que pareixen en els reportatges de TV son gent gran, fidels als plantejaments conservadors, però poc entusiasmats.

El Financial Time, avui, 1 de novembre, dedica un gran espai –amb foto- a Obama. McCain en té un de molt més reduït i no té foto. The Economist dedica la portada a Barack Obama. El títol: “It’s time!”.

Els estats majors dels dos candidats ja han anunciat el lloc on pensen concentrar els seus la nit electoral. Obama estarà preparat per celebrar la victòria al Gran Park de Chicago a Illinois. John McCain concentra els seus a la capital d’Arizona, Phoenix. Els convergents que seguim la campanya, el dimarts 4 de novembre, tenim hotel a Chicago.... Abans passarem, però, per NY, Washington, Springfield (Virginia), Baltimore, Columbus (Ohio) i Manasses Park de nou a Virginia, llocs claus on es juga aquest final de campanya.

2 comentaris:

lauri ha dit...

Espero que observant els reis de la comunicació aprengueu a fotre a fora al tripartit.

lauri ha dit...

Avui, sopant amb uns amics hem comentat que Obama ja ho te tot guanyat. Un negre president dels EEUU! Que fort! Pot ser possible?Queden pocs dies per sortir d'aquesta incògnita. Ja ens anireu explicant com ho veieu vosaltres.